Hollandsminde bomærke

Ovenstående bomærke tilhører frugt- og plantegartneriet »Hollandsminde«.
Gården der ligger i Kinkelgade SV for gadekæret, er brændt flere gange, men genopbygget samme sted.
Den første ejer, vi kender, af denne gård er schouten Gert Corneliussen Bacher (der ofte forveksles med skriveren af samme navn på »Skriverstræde«).
Gert Corneliussen Bacher var født den 13/12 1739 i Hollænderbyen og blev den 22/9 1760 gift i Tårnby kirke med Leisbeth Andersdatter, fra 1770-80 var han skriver og fra 1780 til sin død den 20/10 1796 var han schout i Hollænderbyen.
Allerede i 1773 lader han sin gård brandforsikre, og den 24/9 d.å. møder hustømmermester Jacob Petersen af St. Magleby og muremester Michel Christensen af Dragør for at taksere gården.
Deres taksation ser således ud:
Hovedbygningen eller stuehuset bestod af 18 fag bindingsværk med stråtag, indrettet således: en stue på 4 fag, grundmur, bræddegulv, 3 fag vinduer med engelske rammer og skodder for, kælder under. Dernæst et kammer på 3 fag, bindingsværk med et fag vinduer i og lergulv.
Så en fagligstue på 3 fag bindingsværk med 3 fag vinduer indfattet i bly, stuen panelet og med en stor jernbilæggerkakkelovn i. derved en forstue på 3 fag med kvist over, med en åben skorsten og stengulv, samt en trappe til loftet.

Den 18. okt. 1930 om morgenen brændte alle udlængerne og den gamle aftægtsbolig, hvor Dirch Jansens amagersamling havde stået, men denne var dog heldigvis i 1921 flyttet til det nuværende »Amagermuseum«, al indavlet høst og alle maskiner og redskaber brændte, men det nye stuehus reddedes, og intet levende gik tabt.
Men gården byggedes op igen, den var allerede da overtaget af svigersønnen handelsgartner Thorvald Petersen gift med datteren Trein Jansen.
Th. Petersen byggede store drivhuse, hvor han fremelskede sine berømte dahlia-sorter og samtidig med landbruget drev sin store blomsterforretning på jagtvej i København.
Efter Th. Petersens død overtages gården af hans søn Claes Petersen.
Det nye stuehus på »Hollandsminde« ligner ganske vist mere et palæ end en gammel amagergård, men gården holder altså stadig stand mod »udviklingen« og er stadig rammen om gammel amagerkultur.
Den 1. marts 1994 overtages »Hollandsminde« af Stinna og Jens Glytner, der driver gården i dag.